Nieuwsbericht

Kortsluiting in lithium batterij veroorzaakt explosie tijdens testwerkzaamheden

Tijdens een test op de ontwikkelafdeling is op maandag 11 april een lithium batterij door kortsluiting ontploft. Het gebouw is hierop ontruimd en wegens de rookontwikkeling is de brandweer gebeld die snel ter plaatse was. Er is gelukkig geen brand ontstaan. De brandweer heeft het bedrijfspand rookvrij gemaakt waarna het na metingen weer werd vrijgegeven, op de ontwikkelruimte na.

In de ontwikkelruimte werd een reguliere veiligheidstest voor kortsluiting uitgevoerd aan drie Lithium Thionyl batterijen. De temperatuur van de testopstelling werd hierbij continu gemeten. Bij de test trad abnormaal hoge temperatuurstijging op. Hierop werd besloten om de testopstelling te evacueren. Tijdens het evacueren is een van de batterijen ontploft.

De schade bleef gelukkig beperkt tot alleen materiële schade aan de ruimte en meetinstrumenten. De drie medewerkers die zich op de ontwikkelafdeling bevonden zijn ongedeerd gebleven.

Wigersma & Sikkema zal voortaan kortsluittests van lithium batterijen uitbesteden aan daarin gespecialiseerde bedrijven om herhaling van dergelijke incidenten te voorkomen.